Voetreflextherapie bij slaapklachten

Deze voetreflexbehandeling is erop gericht het slaappatroon te verbeteren.

Moeite met slapen is een veelvuldig probleem. Ongeveer een derde van de westerse bevolking heeft moeite met slapen, waarvan ongeveer 30% het zelfs als een groot probleem ervaart.

Ondanks dat er veel over dit onderwerp valt te vertellen, is er nog een heleboel onduidelijk. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de functies van slaap.

Het wordt wel meer en meer duidelijk dat er veel biologische functies verbeteren door slaap, maar over het hoe is nog veel onduidelijk. Er zijn veel aanwijzingen van het omgekeerde: door gebrek aan slaap functioneert men duidelijk minder.

Als we gaan slapen, gebeurt er van alles in de hersenen. Tijdens de slaap blijven onze hersenen actief. De hersenen voeren allerlei belangrijke taken uit zoals het organiseren van het geheugen en herinneringen, maar ook worden afvalstoffen uit het brein opgeruimd.

Slaapstoornissen

De grootste slaapstoornis is slapeloosheid of insomnia. Er zijn veel aanleidingen die een oorzaak kunnen zijn voor slecht slapen. Dat kunnen factoren zijn op psychisch, lichamelijk of medisch gebied, maar ook omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld fel licht in de avond of een verkeerde slaapkamertemperatuur.

Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen: snurken en apneu Snurken is meestal meer een probleem voor de partner dan voor de snurker zelf. De oorzaak van snurken is een belemmering in de bovenste luchtwegen. Slaapapneu is luid snurken en herhaaldelijk snakken naar adem. De luchtwegen worden geblokkeerd en de ademhaling stopt tijdelijk.

De rol van dromen

Dromen is van fundamenteel belang. Tijdens de droomslaap worden gebeurtenissen en emoties verwerkt die overdag worden opgedaan.

Het hormoonstelsel

Er circuleren honderden hormonen in ons lichaam. Alle hormoonklieren kunnen bij disbalans een effect hebben op de kwaliteit van slapen. De epifyse – ook wel de pijnappelklier genoemd- is een belangrijke schakel in het slaap-waakritme. De epifyse geeft twee hormonen af: serotonine en melatonine. Serotonine wordt gezien als een neurotransmitter die veel invloed heeft op rust en ritme van alle belangrijke hormoonsystemen. Melatonine staat bekend als het slaaphormoon; het reguleert de intrede van de slaap. Het zorgt ervoor dat delen van je hersenen klaar zijn om te slapen.

 

Voetreflextherapie bij slaapklachten

Een goede nacht is de spiegel van de dag

Slaap speelt een belangrijke rol bij onze gezondheid. Het wordt wel als het beste en goedkoopste medicijn gezien. Alle reden dus voor een goede nachtrust!

De functies van slapen:

Tijdens de slaap vinden allerlei processen plaats, zoals:

  • het herstellen en repareren van beschadigde weefsels
  • het stimuleren van het immuunsysteem
  • het organiseren van het geheugen en herinneringen
  • het verwerken van emoties
  • het onschadelijk maken en afvoeren van toxische stoffen uit onze hersenen

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat het metabolisme (omzetten van voedingsstoffen in energie) op orde blijft, het draagt bij aan een goede darmflora, het leervermogen en het beïnvloedt onze eetlust.

Een chronisch slaaptekort door een slaapstoornis of door er onvoldoende tijd voor te nemen is schadelijk voor de gezondheid. Het maakt chronisch vermoeid, je herstelvermogen is niet optimaal en het kan het risico op ongelukken vergroten omdat je minder alert bent.